Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İbadet Temizlik İlişkisi
#1
İbadet Temizlik İlişkisi

İslam dini temizliğe büyük bir önem verir, üzerinde  önemle üzerinde durduğu  konulardan biridir. Temizlik ibadet için de sağlık için de çok önemlidir. İnsan, el, ayak, beden ve giysilerini kirlerden temizlik sayesinde arındırdığı gibi aklı, ruh ve kalbini de manevi kir olan kötü düşünce ve duygulardan temizler. Bu çerçevede temizlik denince akla hem maddi hem de manevi temizlik gelir. Beden, elbise, çevreyi pisliklerden arındırmak maddi temizlik olduğu gibi ruh ve kalbi de her türlü kötü düşünce ve duygulardan arındırmak da manevi temizliktir. Kuran-ı Kerim’de Allah(c.c) her iki temizliğe dikkat etmemiz gerektiğini emreder. İlk inen ayetlerden olan Müddessir suresi 4-5.: “Elbiseni temiz tut. Kötü şeylerden sakın.’’

İslam insanların dünya ve ahirette mutlu olmalarını ister. Bu da büyük orantıda temizliğe riayet etmekten geçer. Çünkü maddi temizlik bizleri her türlü mikroplardan koruyup sağlıklı olmamızı sağladığı gibi manevi temizlik de ruh sağlığımızı etkileyen her türlü kötü davranışlardan korur. Dolayısıyla maddi temizliğe dikkat eden dünya saadetinin temel taşı olan sağlığına kavuşur. Manevi temizliğe dikkat eden kişi de ruhen sağlıklı ve mutlu olur. İnsanın manevi hayatındaki temizlik, ruh sağlığını da olumlu etkiler. vücut ve çevre temizliği ise beden sağlığını korur. Temizliğe dikkat etmeyen kişi birçok hastalıkla karşılaşabilir. Kin tutmak, nefret beslemek, yalan söylemek, iftira etmek gibi davranışlar da ruh sağlığını olumsuz etkiler.   

İslam’da pek çok ibadet temizlik ve abdest şartına bağlanmıştır. Örneğin Namaz kılmak, ve Kâbe’yi tavaf etmek için abdest almak şarttır. Bunula beraber abdest almanın kendisi de başlı başına bir ibadettir. İnancının gereği günde beş defa abdest alıp vakit namazını kılan ve haftada en az bir kez boy abdesti alan kişi vücut temizliğini yapmış sayılır.  Namaz kılınacak yerin temiz olması şartı çevre ve mekân temizliğine de katkı sağlar.

İslam’ın temizlik anlayışını kavrayan ve bunu hayatında tatbik eden bir kimse, kalbini kötü duygu ve düşüncelerden arındırır. Yediği, içtiği ve kullandığı şeylerin helal ve temiz olmasına dikkat ederek beden ve ruh sağlığını korur. Yüce Allah Kur’an-ı kerim de, ”…Namaz, hayâsızlıktan ve kötülüklerden alıkoyar…’’ Ankebut süresi 45 buyurarak ibadetlerin insanı manevi kirlerden alıkoyduğunu belirtir. Bir diğer ayette Allah(c.c); ”…Kuşkusuz Allah, tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.’’ buyurarak tövbe edip temizlenmeyi övmektedir.

İslam’ın emirlerinden bir olan zekât, kişiyi cimrilikten kurtarır, cömertlik alışkanlığı kazandırır. Serveti ve kazancı temizler
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 2 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -